max-wax-guru-snowboard-onderhoud

Ski’s en Snowboards zelf onderhouden in 7 stappen.

Voordat je begint met het waxen en slijpen van ski’s en snowboards is het belangrijk dat je een goede ruimte en plek hiervoor hebt. Er kunnen ijzer vijlzels en wax op de grond vallen, zorg daarom dat je een zeiltje neerlegt.

Een stabiele werkbank of tafel maakt het werken een stuk prettiger, helemaal handig zijn een goed stel klemmen. Heb je geen klemmen? Een stapel boeken of oude tijdschriften werken prima als je gaat waxen. Voor het slijpen moet je creatief zijn met een bankschroef, belangrijk is dat de ski of het snowboard goed vast liggen. Zet als laatste nog een haspel neer of pak een verlengsnoer, deze heb je nodig voor je strijkijzer. Als je wilt dat deze niet vies wordt trek er dan even een vuilniszak overheen.

Bij het onderhouden van ski’s en snowboards start je met het slijpen. Dit doe je omdat je vijlen anders heel erg vies worden en dan moet je deze sneller vervangen.

Stap 1: Hangend Slijpen

Als eerst gaan we van de staalkant de belagzijde slijpen. Hiervoor heb je de base edge file guide nodig. Leg de ski of het snowboard met het belag naar boven. Plaats als eerste de grove diamant vijl in de houder en slijp de staalkant net iets verder dan de effectieve lengte. Alle bramen en butsen zijn nu weggepoetst. Nu kan je de getande vijl plaatsen en het staal echt gaan slijpen. Slijpen doe je altijd van voor naar achteren. Als laatste gebruik je een fijne diamant vijl om het staal te polijsten. Nu is de belagzijde klaar en is het tijd om de ski’s of snowboard op zijn kant in de klem te bevestigen.

Hangend slijpen

Stap 2: Zijkant slijpen

Voor deze stap heb je een vijlhouder voor de zijkant nodig. Hier gebruik je dezelfde vijlen als in stap 1, startend met de grove diamant vijl, daarna de getande vijl en als laatste de fijne diamant vijl. Eventueel moet je voordat je gaat slijpen eerst nog een stuk van de sidewall afsnijden met een sidewall planer. 

De staalkant is nu weer helemaal scherp en is het tijd om te gaan waxen. Verwijder met een doek het vuil en de staal deeltjes van het slijpen en warm je strijkijzer op.

Zijkant slijpen

Stap 3: Schoonmaken

Indien het belag heel vuil is smeer je een cleaner in het belag. Laat deze 5 min drogen en borstel het belag met een koperborstel. Nu is al het vuil uit het belag en staat het mooi open zodat de wax aangebracht kan worden.

Stap 4: Waxen

Je strijkijzer moet nu warm zijn, de temperatuur verschilt per wax dit staat meestal op het doosje. Butta wax breng je aan met een strijkijzer dat 110 tot 120 graden is. Onthoud als je strijkijzer rookt is deze te heet. Houd het blok wax tegen het strijkijzer en laat deze op het belag druppelen. Voor ski’s is 1 streep voldoende, snowboards ongeveer 6 lijnen wax. Smeer de wax als eerste uit zodat deze het hele belag bedekt. Nu ga je rustig banen van de tip naar de tail maken, bij snowboards doe je deze banen over de hele breedte. Voel met je hand aan de bovenkant (die nu onder ligt) af en toe om te voelen of het materiaal niet te heet wordt. Voel bij de ski altijd aan de voor- of achterkant, hier is deze het dunsts. Bij snowboard kan je overal voelen, doe dit ook op meerdere plekken. Zolang deze het board of de ski handwarm aanvoelt is het goed, als deze heet wordt moet je direct stoppen.

Wax hoeveelheid voor een snowboard

Stap 5: Drogen

Nu moet de waxen drogen, laat het materiaal minimaal een uur tot anderhalf uur drogen. Krab niet te vroeg af dan trek je alle wax er ook weer uit, als de wax nog zacht aanvoelt ben je te vroeg. Langer laten drogen is beter, langer dan 24 uur heeft geen zin.

Stap 6: Afkrabben

Als de wax goed gedroogd is kan je de overtollige wax met een plexi krabber verwijderen. Doe dit van voor naar achteren terwijl de krabber onder een lichte hoek naar voren op het belag staat.

Stap 7: Borstelen

Niet alle wax kan je verwijderen met een krabber. Kleine oneffenheden in het het belag en de structuur krijg je nooit goed schoon. Borstel daarom altijd nog met een paardenhaar borstel. Deze poetst het belag mooi schoon zonder dat de wax die in het belag zit wordt verwijderd. Polijst als laatste het belag nog met een nylon borstel, dit doe je alleen na de laatste waxlaag die je aanbrengt. Hiermee sluit je de poriën weer en zul je langer profijt hebben van de wax.

Het geheim van de snelheid zit in het borstelen

Tips

Ik heb nog een paar laatste tip voor je. Zorg er voor dat je vijlen schoon blijven, hierdoor gaan ze langer mee. Hou er rekening mee dan een wax laag na 3 dagen weg gesleten is. Als je langer op wintersport gaat kan je halverwege nog een keer waxen je kan ook van te voren meerdere waxlagen aanbrengen. Bij stap 7 doe je dan geen nylon borstel en vervolgen herhaal je stap 4 tot en met 7 net zolang tot je genoeg waxlagen voor je vakantie hebt opgebouwd. Het is hierdoor ook belangrijk dat je niet altijd een cleaner gebruikt, je lost dan ook de waxlagen die al in het belag zitten op.

Als je nog vragen hebt stel deze dan in de reacties hieronder.

Heel veel succes!

Zelf aan de slag met waxen en slijpen? Bekijk onze cursussen.
>>>>> Naar de cursussen <<<<<

Liever het onderhoud laten doen? Maak een afspraak.
>>>>> Plan je onderhoud <<<<<

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Eén reactie

  1. Helder en duidelijke Masterclass gehad van Max.
    Een prettige middag waar goed wordt uitgelegd waarom je dingen doet en wat de achterliggende reden is.
    Een week erna, naar een indoor skipiste geweest om de ski’s en snowboard te testen, en dat lag ons geen windeieren, super controle over je board of ski’s, ook op de ijsplaten door een messcherpe kant, en de snelheid ging ook flink omhoog na een handwax beurt.
    Vandaag gaan we zelf ons materiaal waxen……. Dit is fun!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op de hoogte blijven?

Ontvang een e-mail bij nieuwe blogs