ski's-opbergen-voor-de-zomer

Ski’s in de zomer opbergen

De laatste wintersport vakantie is geweest en de ski’s gaan weer voor een jaar de kast in. Maar hoe berg je ski’s het beste op in de zomer zodat ze volgend jaar nog perfecte conditie zijn. Tijdens de vakantie is er vocht in het belag getrokken, dit kom er ook weer langzaam uit. Het is daarom belangrijk dat je ski’s op de juiste manier op slaat. Hiermee voorkom je roest en uitdroging.

Het opbergen begint al op vakantie op de laatste skidag.

Rij je morgen pas naar huis, haal dan de sneeuw van je ski’s en tussen de binding vandaan. Dit kan je goed doen met een stoffer of een grove kwast en haal als laatste er een handdoek overheen. Bewaar de ski’s de laatste nacht in je appartement. In het appartement is het vaak warmer en droger dan in de skikelder, hier drogen je ski’s beter. Zet de ski’s naast elkaar tegen de muur met de bindingen richting de muur. Op de dag van vertrek controleer nog even of de ski’s droog zijn en haal zo nodig nogmaals een doek er overheen. Doe de ski’s in de tas en leg deze in de achterbak of dakkoffer.

Ski's kan je op vakantie al laten drogen
Laat de ski’s voor vertrek al drogen

Ski’s goed laten drogen

Ga je op de dag van vertrek nog skien probeer dan de ski’s zo goed mogelijk droog te maken en zo lang mogelijk even ergens te drogen. Neem ze bijvoorbeeld mee naar binnen als je in het hotel nog een kop koffie gaat drinken of leg ze even kort in de zon. Plaats ze bijvoorkeur boven op de bagage met de tas open zodat de ski tijdens de rit kan luchten.

Omdat er tijdens de terugreis nog steeds water uit het belag kan komen is het belangrijk om direct bij thuiskomst de ski’s uit de tas te halen en weer te controleren op vocht. Leg ze vervolgens op de bindingen in een ruimte die bij kamertemperatuur is en laat ze hier 1 tot 2 weken luchten.

Laat bij thuiskomst de ski’s minimaal een week drogen

Zomerwax aanbrengen op de ski’s

Als het water is nu uit het belag verdampt en het is tijd om de ski’s klaar te maken voor de zomer opslag. Controleer de staalkanten op roest en verwijder dit eventueel met een diamant vijl, grindingrubber of fibertex doek. Hierna bekijk je het belag en repareer je eventuele beschadigingen. Als laatste borstel je het vuil uit het belag met een bronzen of kopere borstel en breng je een waxlaag aan. Het beste is om hier een zachte vettige wax voor te gebruiken. Krab de wax niet af, deze laag bescherm het belag nu tegen de lucht en zorgt er voor dat het ski niet uitdroogt. Deze wax laag droogt helemaal in over de zomer heen. Volgend seizoen krab je deze af en ga je de ski klaar maken voor de volgende wintersport.

wax voor de opslag tijden de zomermaanden
Breng een zomerwax laag zodat het belag tot de volgende wintersport niet uitdroogt

Draai als laatste de bindingen nog helemaal terug naar 0 zodat er geen spanning op de veer staat. Door de spanning van de veer af te halen zorg je er voor dat deze niet slap wordt. Let op dat volgend jaar de binding goed afstelt. Bewaar de ski’s op een droge en koele plaats zonder tas, in de tas krijg je snelle roest door dat de vocht niet weg kan. Als je de ski’s met de stoppers in elkaar klikt weg zet let dan op dat er geen spanning op de ski staat.

Zelf aan de slag met waxen en slijpen? Bekijk onze cursussen.
>>>>> Naar de cursussen <<<<<

Liever het onderhoud laten doen? Maak een afspraak.
>>>>> Plan je onderhoud <<<<<

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op de hoogte blijven?

Ontvang een e-mail bij nieuwe blogs