De laatste wintersport vakantie is geweest en de ski’s gaan weer voor een jaar de kast in. Maar hoe berg je ski’s het beste op in de zomer zodat ze volgend jaar nog perfecte conditie zijn. Tijdens de vakantie is er vocht in het belag getrokken, dit kom er ook weer langzaam uit. Het is daarom belangrijk dat je ski’s op de juiste manier op slaat. Hiermee voorkom je roest en uitdroging.
Het opbergen begint al op vakantie op de laatste skidag.
Rij je morgen pas naar huis, haal dan de sneeuw van je ski’s en tussen de binding vandaan. Dit kan je goed doen met een stoffer of een grove kwast en haal als laatste er een handdoek overheen. Bewaar de ski’s de laatste nacht in je appartement. In het appartement is het vaak warmer en droger dan in de skikelder, hier drogen je ski’s beter. Zet de ski’s naast elkaar tegen de muur met de bindingen richting de muur. Op de dag van vertrek controleer nog even of de ski’s droog zijn en haal zo nodig nogmaals een doek er overheen. Doe de ski’s in de tas en leg deze in de achterbak of dakkoffer.
Ski’s goed laten drogen
Ga je op de dag van vertrek nog skien probeer dan de ski’s zo goed mogelijk droog te maken en zo lang mogelijk even ergens te drogen. Neem ze bijvoorbeeld mee naar binnen als je in het hotel nog een kop koffie gaat drinken of leg ze even kort in de zon. Plaats ze bijvoorkeur boven op de bagage met de tas open zodat de ski tijdens de rit kan luchten.
Omdat er tijdens de terugreis nog steeds water uit het belag kan komen is het belangrijk om direct bij thuiskomst de ski’s uit de tas te halen en weer te controleren op vocht. Leg ze vervolgens op de bindingen in een ruimte die bij kamertemperatuur is en laat ze hier 1 tot 2 weken luchten.
Zomerwax aanbrengen op de ski’s
Als het water is nu uit het belag verdampt en het is tijd om de ski’s klaar te maken voor de zomer opslag. Controleer de staalkanten op roest en verwijder dit eventueel met een diamant vijl, grindingrubber of fibertex doek. Hierna bekijk je het belag en repareer je eventuele beschadigingen. Als laatste borstel je het vuil uit het belag met een bronzen of kopere borstel en breng je een waxlaag aan. Het beste is om hier een zachte vettige wax voor te gebruiken. Krab de wax niet af, deze laag bescherm het belag nu tegen de lucht en zorgt er voor dat het ski niet uitdroogt. Deze wax laag droogt helemaal in over de zomer heen. Volgend seizoen krab je deze af en ga je de ski klaar maken voor de volgende wintersport.
Draai als laatste de bindingen nog helemaal terug naar 0 zodat er geen spanning op de veer staat. Door de spanning van de veer af te halen zorg je er voor dat deze niet slap wordt. Let op dat volgend jaar de binding goed afstelt. Bewaar de ski’s op een droge en koele plaats zonder tas, in de tas krijg je snelle roest door dat de vocht niet weg kan. Als je de ski’s met de stoppers in elkaar klikt weg zet let dan op dat er geen spanning op de ski staat.
6 comments
Dag, nuttige info. Doch hoe kom ik aan ‘Zomerwax’ en wat is het?
Zomerwax is simpelweg een normale wax.
Hoe vetter hoe beter.
Je kan hiervoor de Holmenkol Alphamix gebruiken, of de Betamix als je geen Alphamix hebt.
Max,
even een vraag. Als je de ski s of snowboard in het Betamix red wegzet in de zomer. Is het dan voldoende om voor gebruik deze wax te schrapen en uit te borstelen, of daarna toch weer opnieuw waxen?
Hi Ruud,
Je moet dat wel weer waxen, de zomer wax is na een half jaar helemaal uitgedroogd.
Doordat je veel wax aanbrengt in de zomer voorkom je alleen dat het belag niet uitdroogd.
In de winter dus weer waxen.
als je niet de hele skit waxt, is het dan wel zinvol om de kanten in te smeren met bijvoorbeeld vaseline (tegen roest)?
Hi Leonard,
Nooit een ski met vaseline insmeren. Er gaat dan altijd iets in het belag en je krijgt het er nooit meer uit. Als er vaseline het belag zit kan je er geen wax meer insmeren.
Als ik de ski’s in de zomer wegzet dan smeer er ik er een extra dikke laat wax op en die gaat ook een beetje over de kanten.
Deze krab ik pas in de winter weer af.
Zorg vooral dat het materiaal droog is voordat je de zomerwax aanbrengt en het op een droge, niet te warme plek staat.