Verschillende borstels die worden gebruikt voor ski onderhoud

Verschillende borstels, die gebruikt worden voor skionderhoud

Iedere ski en ieder snowboard heeft onderhoud nodig. Zonder onderhoud gaan je skispullen niet alleen minder lang mee, maar je ski’s glijden dan ook stroef en oncontroleerbaar door de sneeuw. Om dit te voorkomen worden er een reeks handelingen, zoals slijpen, waxen en polijsten, gedaan, zodat jouw skispullen in de sneeuw weer net als nieuw aanvoelen. Bij het waxen en het polijsten van je ski’s worden verschillende soorten borstels gebruikt voor het verbeteren van het skiplezier. Voor het reinigen (pre-wax), waxen en polijsten (post-wax) worden elk andere borstels gebruikt. De borstels verschillen in het materiaal dat gebruikt is voor de borstelharen. Op deze manier kunnen we de borstels verdelen in 3 groepen:

De metalenborstels

Metalenborstels worden gebruikt bij het reinigen, ook wel het pre-waxen genoemd. Deze metalenborstels worden gebruikt om de onderkant van de ski, het belag, schoon te maken. Hierbij wordt door middel van borstelen het vuil uit de poriën van het belag verwijderd en de structuur weer goed zichtbaar gemaakt. Hierdoor zal de wax beter in kunnen trekken en zo het glijvermogen van je ski’s verbeteren. 

Er zijn 3 verschillende soorten metalenborstels: koperen, stalen of bronzen borstels. Een staalborstel levert de hoogste kwaliteit voor het reinigen, maar is ook de duurste optie. Koper en brons zijn minder prijzig en leveren nog steeds prima werk. Bovendien zijn koper en brons als borstelharen minder stug en kunnen daarom ook bij het polijsten gebruikt worden. 

De paardenhaarborstel

Na het reinigen worden de ski’s van een laag wax voorzien. De wax zorgt voor een beschermende, waterafstotende laag tussen je belag en de sneeuw, zodat de sneeuw niet blijft plakken. Als een laag wax aangebracht is moet deze goed drogen om vervolgens het overtollige wax af te krabben en oneffenheden weg te werken. Om de oneffenheden weg te werken gebruik je net na het afkrabben van de wax een paardenhaarborstel. Deze borstel is perfect om het belag mooi vlak te maken zonder de hele waxlaag te verwijderen. Voor koude weersomstandigheden en harde wax is deze borstel uitermate geschikt.

De nylonborstels

Na het aanbrengen van de wax en het afkrabben van de waxlagen, worden jouw skispullen helemaal netjes afgewerkt door de ski’s of het snowboard te polijsten (post-wax). Door je skispullen te polijsten wordt de waterafvoer van het belag hersteld, waardoor de wax lang meegaat. Zonder polijsten zal de waxlaag tijdens het skiën snel slijten. Bij het polijsten wordt er meestal een nylonborstel gebruikt. Echter zoals eerder genoemd zijn koper of brons ook mogelijk als polijstborstels. Nylonborstels werken echter makkelijker en koperen of bronzen borstels kunnen niet gebruikt worden voor het polijsten als ze ook bij het reinigen gebruikt zijn. Daarom wordt er sterk geadviseerd om nylonborstels bij het polijsten te gebruiken. Vaak worden zachte (blauwe kleur) nylonborstels gebruikt om voorzichtig de laatste waxresten uit de structuur te borstelen, zodat de waterafvoer weer hersteld is.

Andere materialen

De metalenborstels, paardenhaarborstels en nylonborstels zijn de meest gebruikte borstels omdat ze het makkelijkst goed werk leveren. Er zijn echter wel enkele andere borstels die je in plaats van de bovengenoemden zou kunnen gebruiken. Deze borstels zijn meestal moeilijker in omgang of mogen enkel bij speciale wax gebruikt worden. 

Een voorbeeld hiervan is de zwijnen- of varkenshaarborstel. Deze borstels zijn extra stug en zijn hiervoor geschikt om bij wax met fluor te gebruiken. Voor wax zonder fluor zijn deze haren te stug.

Kies aan de hand van dit artikel voor ieder onderdeel van het onderhoud de juiste borstel, zodat jouw skispullen de juiste behandeling krijgen en lang meegaan! Heb je nog vragen laten het weten in de reacties!

Zelf aan de slag met waxen en slijpen? Bekijk onze cursussen.
>>>>> Naar de cursussen <<<<<

Liever het onderhoud laten doen? Maak een afspraak.
>>>>> Plan je onderhoud <<<<<

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op de hoogte blijven?

Ontvang een e-mail bij nieuwe blogs