Sintered Base

You are here:
< All Topics
Table of Contents

Een sintered base geeft het type belag van een snowboard of ski aan. Een sintered base is gemaakt van P-tex kogeltjes. Deze worden verbonden door onder hogere druk en hitte ze samen te persen zonder dat het materiaal smelt, hierbij blijven kleine opening tussen de p-tex kogeltjes. Als laatste worden de vellen in de juist dikte en afmeting gesneden afhankelijk van de shape van het board of ski.Deze techniek zorgt dat het materiaal een hogere dichtheid krijgt en betere wax opname. De tegenhanger van een sintered base is een extruded base.

Een sintered base verliest sneller wax tijdens het rijden door de poreuze opbouw van het materiaal, deze zal vaker moeten worden gewaxt. Dit wordt naarmate het belag vaker is gewaxt wel minder. Door de hoge dichtheid zijn reparaties lastiger om uit te voeren. Door dat het productie proces duurder is worden sintered bases voornamelijk in duurdere snowboards terug gezien. Bijna alle alpine ski’s hebben een sintered base.

Door de poreuze eigenschappen van het materiaal neemt het belag meer wax op. Hierdoor is deze meer hydrofoob en daardoor sneller omdat wrijving met de sneeuw lager is. De hogere dichtheid zorgt ervoor dat het belag minder snel krassen en beschadigingen krijgt.